tic
178_axonometria
FTA_BCA_TIC_WEB_48
Layout The layout is simply two lines on the floor, at the edge of the buildable area, next to the railway line. These alignments establish a clear closure for the longitudinal development of the structure of the railway station and tackle the existing morphological anachrony. Its layout compromises the territory and assumes itself as a first step in the direction of bringing the scattered parts together. The first and longest line, in its longitudinality, introduces a subtle order that simultaneously imposes order and freedom of the pre-existences, dealing with all the fragile moments of the place in a single movement, uniting them. In between the two lines, the bus terminal programme comes together: A large triangular-shaped nave is formed, where buses and cars are collected under the construction at the city’s “Eastern Gate”, removing them from the urban centre. The proposed project is a territorial gesture that looks at the city in a broader context, using the detail of the programme and its complexity as a solution to establish the generic relationship of all the artificial and natural elements of the place and their articulated replacement in the urban map. The Terminal is designed as a linear infrastructural device, which clearly imposes a physical limit to the station and launches the place’s new physique. Project The programme distribution is based on the basic idea of Simplicity. Given the functional complexity of the various components in so many levels (distributive, organic, mechanical and infrastructural), the proposal attempts to simplify the programme; it breaks it in a regulated and sequential plot, in Portico, extended over the layout area and summarized in a perceptible matrix in the structure and, consequently, in the architectural language. All areas of mechanical movement and parking of vehicles are established at the lower level of the territory: a large covered space, opened to the outside at both ends. At the level above, the small support programmes are distributed over the terminal area in a modular sequence, levelled with the Natural Park, which hides the physical presence of the complex in its surroundings. This programmatic sequence makes way to a continuous gallery route, which is functional, distributive and recreational at the same time. Over this covered gallery, an aqueduct is established in its “thickness”, to conduct and distribute all the infrastructural needs, creating a third overhead route. The latter, more scenic and entertaining, allows its users to enjoy the park, the view over the station, the movement of the trains and the atmosphere of the valley. Ecology and sustainability The urban park is the project’s ecological gesture that goes hand in hand with its topographic counterpart, and which settles, once and for all, the urban planning of the place. The green landscape, heavily forested, that extends over the entire area of intervention (50 000 m2), over the built-up area and the permeable area, is an urban lung of relevant scale, that clears the pressure of pollution of the place, visually regenerates it and humanizes its use. The sustainability of the construction work resides only and simply in the rational use of its building components, reduced to their simple geometry and strict functional and infrastructural utility. Generally speaking, the building functions by natural ventilation, which sweeps through the large functional spaces. Its openings were calculated and its design planned to achieve a proportion of balance, lighting and ventilation.
FTA_BCA_TIC_WEB_49
4 - croquis
5 - maquete
TIC_painel_1_v1.1_print
7 - implantacao
8 - piso 1
9 - piso 0
FTA_BCA_TIC_WEB_02
FTA_BCA_TIC_WEB_46
FTA_BCA_TIC_WEB_03
FTA_BCA_TIC_WEB_06
FTA_BCA_TIC_WEB_07
FTA_BCA_TIC_WEB_08
FTA_BCA_TIC_WEB_09
FTA_BCA_TIC_WEB_10
FTA_BCA_TIC_WEB_11
FTA_BCA_TIC_WEB_12
FTA_BCA_TIC_WEB_13
FTA_BCA_TIC_WEB_14
FTA_BCA_TIC_WEB_15
FTA_BCA_TIC_WEB_17
FTA_BCA_TIC_WEB_18
FTA_BCA_TIC_WEB_19
FTA_BCA_TIC_WEB_20
FTA_BCA_TIC_WEB_21
FTA_BCA_TIC_WEB_22
FTA_BCA_TIC_WEB_23
FTA_BCA_TIC_WEB_24
FTA_BCA_TIC_WEB_25
FTA_BCA_TIC_WEB_26
FTA_BCA_TIC_WEB_27
FTA_BCA_TIC_WEB_28
FTA_BCA_TIC_WEB_29
FTA_BCA_TIC_WEB_30
FTA_BCA_TIC_WEB_31
FTA_BCA_TIC_WEB_32
FTA_BCA_TIC_WEB_47
FTA_BCA_TIC_WEB_34
FTA_BCA_TIC_WEB_35
FTA_BCA_TIC_WEB_37
FTA_BCA_TIC_WEB_38
FTA_BCA_TIC_WEB_39
FTA_BCA_TIC_WEB_40
FTA_BCA_TIC_WEB_41
FTA_BCA_TIC_WEB_42
FTA_BCA_TIC_WEB_43
FTA_BCA_TIC_WEB_44
FTA_BCA_TIC_WEB_45
SbO-24_TIC

project:
terminal intermodal de campanhã
(1st prize, public international competition)
aica architecture award 2021
gran premio enor 2023
nominated for the
mies van der rohe award 2024
client:
go porto, porto municipality
location:
porto, portugal
date:
2016 - ...
intervention area:
57500 m2
architecture:
nuno brandão costa
collaborators:
francisco ascensão (coordination)
anna kazimirko, beatriz ferreira, damião franco, josé pina, luís filipe carreno, rita leite, simon ruey

structural engineer:
antónio adão da fonseca, pedro neto, renato bastos (adf consultores)
road design:
elza mendes (cacao)
landscape design:
rita guedes
hydraulic engineer:
miguel vale (abprojectos)
electrical engineer:
maria da luz santiago, raúl serafim (rs associados)
mechanical engineer:
raul bessa (get)
acoustic engineer:
rui ribeiro (amplitude acoustics)
sinaletic design:
miguel palmeiro (united by)
model photographs:
arménio teixeira
photographs:
francisco ascensão