santo tirso II
2 - 1a imagem
The house is spread over a generous plot, deeply set within the city’s road structure, at a lower level than the streets and surroundings. It extends spatially in a deliberately geometric composition, with lines perpendicular to the line of the boundary walls. This layout results in a triangular space with an accelerated perspective, over which the domestic areas are arranged, adapted in dimension and functional sequence to the main figure, with circulation to the north and functions to the south, protected by the overhanging projection of the roof. The roof of this space symmetrically inverts its geometry. An inverted pitched roof entirely covers the interior space, and at the edges two triangular verandas extend the living space to the outside area. The house recalls a tent, the ridge of which crosses the space diagonally, creating an organic tension, emphasised by the dense weight of the exposed concrete innards that extend gravitationally over the fluid and continuous floor of the interior partitioning. The organic and natural feel of the space is continued in its tectonic materialisation. The thick Scots pine frames, in a triangular elevation, follow the definition of the boundary between inside and outside, with the interior surfaces covered with the formwork panels that allowed for the erection of the roof, with its two inverted pitches and triangular shapes.
4 - croquis
5 - maquete
155_axonometria
6 - implantacao
7 - planta
8 - cortes
9 - fotografia
10 - fotografia
11 - fotografia
12 - fotografia
13 - fotografia
14 - fotografia

project:
house in santo tirso II
location:
santo tirso, portugal
date:
2014 - 2019
building area:
268 m2
architecture:
nuno brandão costa
collaborators:
filipa júlio, francisco ascensão, rita leite

structural engineer:
ana isabel vale (abprojectos)
hydraulic engineer:
miguel vale (abprojectos)
electrical engineer:
maria da luz santiago (rs associados)
mechanical engineer:
raul bessa (get)
photographs:
andré cepeda