são joão de deus (phase 1)
167_photos_14_andré cepeda
The construction of the new buildings completes the establishment of the complex that was never finished to the south and allows for an increased number of available houses, keeping the scale of the earlier architectural context. The new two stores blocks apartments are designed to enclosure singles houses (one on top of the other) with direct and independent entry. The volumes seat in their gardens in the back entrance door façade and expose their windows to the street. The combination of these project conditions gives the complex a new urban charisma that, along with the typological rationality will contribute to a radical renovation. To increase this feeling, the last four parallelepiped volumes of the complex extension of the neighbourhood as adapted to the existing and sloped topography, use the same (and only one) window dimension and detail already used in the complex but exposing a black curtain masonry, in a simple and traditional brick ventilated wall. It brings up the clarity and radical economy of the intervention, and creates an organic transition between the urban complex and the south landscape, still bucolic and expectant. The construction is very simple and archaic, following the extreme economic concept of the all. The buildings are structrured with a punctual and light concrete frame with very small spans. An interior mud masonry fulfills de volumes between supporting pillars, protect by outside continuous thermal insulation. The form is totally expressed by the black massive brick curtain, enclosures a ventilated surface that assures the healthy of the construction. Roof cornices, doors and windows details are made with armed laid down pieces of brick, taking advantage of its construction traditional technique language and giving a subtle ornamental brief note in the façade. The choice of black klinker, gives the buildings a solid and charismatic scale, keeping it compact and somehow abstract. The choice of the white joints, enhance the brick work and gives realism to the housing atmosphere. In a way, the elementary of the housing boxes get its complexity in the contrasted white joints turning highly visible each brick element.
AT_001_20150720
167_Axonometria geral
sjd_implantacao
sjd_tipologias
croqui026
167_photos_40_andré cepeda
167_photos_10_andré cepeda
167_photos_24_andré cepeda
croqui023
DeusBSJ107FINALb
SJD_dafne_1

project:
s. joão de deus social housing
(1st prize, limited competition)
location:
porto, portugal
date:
2014-2018
building area:
1188 m2
architecture:
nuno brandão costa
collaborators:
rita leite (coordination)
charlotte jeanjean, francisco pereira, inês loureiro, joão fânzeres, maria souto moura, mariana santos

structural engineer:
ana isabel vale (abprojectos)
hydraulic engineer:
miguel vale (abprojectos)
electrical engineer:
maria da luz santiago (rs associados)
mechanical engineer:
raul bessa (get)
photographs:
andré cepeda