padrão
croquis 3_2
On the pretext of designing a pre-primary and primary school for children, the solution to an urban problem was sought: the quarter available for construction was characterised by a great void stuck between discordant scales and languages, open to integration into the urban fabric. The brief for the school comprised three main strands: classrooms, a library, and a common space for a gymnasium and a canteen, each with different areas and volumes. This difference in size and brief enabled its division into different bodies, siting them at different points on the land so as to punctuate a triangular plot with an envelope of varying scales. The classroom block occupies the largest, lowest and markedly horizontal side of the land lengthwise, relating in landscape terms to the existing void to the north and having the main classroom wing facing south. The canteen block is a larger volume which relates to the collective housing buildings in this urban area. At the tapering end of the plot stands a triangular prism, accommodating the reading space and finishing off the quarter to the west to create a proximity with the most informal area of the urban fabric. These three buildings are connected by a peripheral wall in exposed brick masonry which forms a continuous boundary for the entire complex, connecting the school’s open spaces (playgrounds and courtyards) and built spaces. This brick wall is a strong feature of the urban intervention, somehow maintaining its original calling as a large space available to the city. It confers an organic expression on it, connecting the construction to the ground and effecting a permanent continuity between the interior and exterior areas.
AT_20090512_017
89.1 planta de implantacao
89.2 planta piso 0
AT_20120318_002
AT_20110906_005
AT_20110916_041
AT_20110906_017
AT_20110906_019
AT_20110916_030
AT_20110906_006
AT_20110906_010
premioVG 2

project:
school in padrão da légua
(1st prize, limited competition)
vale da gândara award 2010-2011
client:
matosinhos municipality
location:
padrão da légua,
matosinhos, portugal
date:
2008 - 2011
building area:
4804 m2
architecture:
nuno brandão costa
collaborators:
filipa júlio,
luísa moura

structural engineer:
ana isabel vale (abprojectos) hydraulic engineer:
ana isabel vale (abprojectos) electrical engineer:
maria da luz santiago (rs associados)
mechanical engineer:
raul bessa (get)
photographs:
arménio teixeira