mental
croqui_36_2
This is a double brief for a single, physically connected construction on a plot of land with a continuous steep gradient. The best view to the south, over the valley and the mountains, defined the location of the house, sited parallel to the slope and leaving the land topography undisturbed. The workshop stands on the land. Its access is easy and functional and its organisation pragmatic. An assembly line, materialised in a short, sequential porticoed structure, provides the space with multifunctionality and flexibility. The L-shaped design facilitates the link between both briefs, and enables their autonomy to be maintained and their domestic privacy to be ensured. It also allows for a more functional topography: the workshop side is at ground level, the house side is suspended. The duality of the objects and their structural/functional contrast are the features which provide unity to the group, making it a single object. Its simplicity enhances its harmony as both briefs are treated continuously. The house and the factory are designed as a gallery, connected at their intersection by a staircase with all spaces facing the façades that open onto the land’s perimeter.
AT_20111227_057
117.2 implantacao
117.1 planta piso 0
117.1 planta piso 1
AT_20140305_001
AT_20140305_015
AT_20140305_012
AT_20140305_008
AT_20140305_010

project:
"mental" house and factory
location:
carregosa, oliveira de azeméis, portugal
date:
2010 - ...
building area:
600 m2
architecture:
nuno brandão costa
collaborators:
luísa moura,
rita leite

structural engineer:
ana isabel vale (abprojectos)
hydraulic engineer:
ana isabel vale (abprojectos)
electrical engineer:
maria da luz santiago
(rs associados)
mechanical engineer:
raul bessa (get)
photographs:
arménio teixeira