melgaço
melgacoexistente
The house to be extended, a very small rural stone building, formerly inhabited by a family of 11 members, fits into the rough terrain of a large plot of land in Melgaço, in the interior of Minho, in Northern Portugal. The powerful landscape and the character of the existing ruin suggested an extension to the house like a timeless construction, with no defined boundaries, but limited by the local materials. The extension to the house, which accommodates the lounge and three bedrooms, is an underground body which lets in natural light through the opening of a courtyard to the east, cut out from the land, and the west extension of the original façade: a granite wall made of stones from another local building since demolished. The small house contains the dining and cooking areas on two floors, connected by an interior staircase against the north façade. To complete domestic life, three small bodies are built which are independent of the main construction in terms of volume: To the east, a concrete canopy for car parking and protection and to store firewood, and a glazed body for a small kitchen garden, and to the west a swimming pool, enclosed by a dressed stone wall to accommodate the tank. The house has two distinct sides in shape and function: To the east, the organic arrangement of the bodies and walls built into the terrain, and their routine function, confer a homely informality on the construction. To the west, the relationship between the façades and the swimming pool tank creates an organic setting which eludes the period of each building and stabilises the relationship between the house and the landscape.
16_crq_melgaco
AT20111227044
111.1 melgaco imp
111.2 melgaco gerais
Melgaco01
Melgaco03
Melgaco08
Melgaco02

project:
house in melgaço
location:
parada do monte,
melgaço, portugal
date:
2010 - 2016
building area:
349 m2
architecture:
nuno brandão costa
collaborators:
filipa júlio,
joanna katherine guimarães,
 

structural engineer:
ana isabel vale (abprojectos)
hydraulic engineer:
ana isabel vale (abprojectos)
electrical engineer:
maria da luz santiago (rs associados)
mechanical engineer:
raul bessa (get)
photographs:
andré cepeda